Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Masterplan Duurzame Visserij

Op weg naar een duurzame toekomst

 

>> Benieuwd naar de onderzoeksresultaten van 3 jaar MDV-1? Meld je aan voor het Seminar op Holland Fisheries Event 2018 <<


Het innovatieproject Masterplan Duurzame Visserij (MDV) is erop gericht om baanbrekende innovaties te onderzoeken en te realiseren in de Nederlandse visserijsector. Een ecologisch en economisch duurzaam verdienmodel is daarbij het doel. Herstructurering van de visserijvloot is gewenst omdat de huidige vissersschepen  sterk verouderd zijn en een risicovol verdienmodel te zien geven, dat zeer gevoelig is voor externe factoren, zoals de olieprijs. Stichting Masterplan Duurzame Visserij streeft naar verduurzaming door innovaties in schip en vangstmethoden.

Pilotschip MDV 1

Pilotschip MDV 1 ‘Immanuel’ is een innovatief visserschip dat gebruikt wordt voor het testen van baanbrekende innovaties in de praktijk. De bijzondere vorm van het schip en de diesel elektrische voortstuwing zorgen voor 60% brandstof- en CO2-besparing ten opzichte van vergelijkbare vissersschepen. Daarnaast zorgt de geautomatiseerde visverwerking dat dit proces sneller gaat en de vis langer vers blijft. Voor de scheepsinnovaties won MDV 1 de prestigieuze ‘KNVTS Schip van het jaar prijs’.

Economie en ecologie 

Bij het onderzoek is de voorwaarde dat economie en ecologie samengaan. Het schip geldt als voorbeeld en moet een transitie naar duurzame visserij op de Noordzee stimuleren. Daarom wordt de kennis gedeeld en wordt samengewerkt met belangenorganisaties, scholen, overheid, ngo’s, bedrijven en vissers. 

Overbevissing?

De visbestanden op de Noordzee staan er goed voor. Zo zijn de scholbestanden nog nooit zo groot geweest als nu. Van overbevissing op de Noordzee, één van de best gecontroleerde en gereguleerde visgebieden ter wereld, is dan ook geen sprake. Maar dat betekent niet dat we niet moeten blijven streven naar verdere verduurzaming van de visserij. Een duurzaam opererende visserijsector zorgt ervoor dat wild gevangen vis een verantwoord onderdeel kan blijven van een gezonde maaltijd voor iedereen.

 Holland Fisheries Event 2018 - MDV is aanwezig

>> Benieuwd naar de onderzoeksresultaten van 3 jaar MDV-1Meld je aan voor het Seminar op Holland Fisheries Event 2018 << 


 

Laatste nieuws

30 mei 2018

MDV gedachtengoed op EU congressen goed ontvangen

Innovatiemanager Frans Veenstra mocht zijn kennis delen tijdens twee internationale congressen. Eerst op Martech in Lissabon en vervolgens op 30 me... Lees meer »

20 april 2018

Zijn visserijgemeenschappen in staat de Brexit te overleven!

MDV geeft presentatie op het CPMR seminar bij V... Lees meer »


Laatste nieuwsberichten

Dubbele vervolgopdracht MDV

De combinatie Hoekman Shipbuilding en Machinefabriek Padmos heeft een dubbele vervolgopdracht ontvangen voor MDV-twinriggers...

Delegatie uit Estland bezoekt MDV 1

Een vierkoppige delegatie uit Estland bezocht afgelopen vrijdag vissersschip MDV 1 in Harlingen...