19 februari 2016

Eerste cijfers MDV 1 ‘Immanuel’ stemmen optimistisch

Enthousiasme en optimisme gaan hand in hand bij de betrokkenen van het MDV-vaartuig. De eerste resultaten overtreffen de verwachtingen. “Wie niet blijft vernieuwen, wordt verrast door de omstandigheden en raakt achterop”, aldus voorzitter Auke Hoefnagel van stichting Masterplan Duurzame Visserij tijdens zijn inleiding.

De presentatie afgelopen zaterdag in het hotel Van der Valk aan de A4 was helder en transparant. Hoefnagel somde de drie risicofactoren op die in grote mate bepalend zijn voor het succes en het voortbestaan van een kotterbedrijf: visprijs, gasolieprijs en de stand van de rente. “Externe factoren waar je als ondernemer geen invloed op hebt, maar die in ongunstige gevallen het bedrijf wel onderuit kunnen halen”, zo zei Hoefnagel.

Twinripuls kansrijk
Het toepassen van pulsmodules in een twinrigtuig lijkt kansrijk. “Leverancier HFK maakte zich vooraf zorgen of de modules wel onbeschadigd zouden blijven bij het op de trommel draaien. Nou, dat viel allemaal mee.

Er is begrip dat behalve de interesse voor het verdienmodel de toepassing van de twinrigpuls een belangrijk item is bij de overige vissers. “Als blijkt dat we in de winter met dit concept tong kunnen vangen, dan vergroot dat de mogelijkheden van het twinrigtuig. Twinriggen op schol hoeft niet meer te worden uitgevonden, maar wanneer ondernemers in de wintermaanden de scholbestekken, die vaak ver van huis liggen, onaangeroerd laten, kunnen ze dichterbij huis een boterham verdienen met het vangen van tong. Dat scheelt enorm”, benadrukt Romkes. Hij hecht dan ook veel waarde aan het verder uitontwikkelen van deze techniek.

Lees het volledige artikel in Visserijnieuws van 19 februari 2016

Download Bijgevoegd Bestand