12 november 2016

MDV voor de zuid?

STELLENDAM – De bekroonde MDV 1 ‘Immanuël’ is geen geschikt vaartuigtype voor de zuid. Maar welke innovaties zijn geschikt voor toepassing in de zuidelijke Noordzee? Over dat thema stond zaterdagmorgen een presentatie en discussie op de agenda tijdens de ledenvergadering van Zuid-West. Namens de Stichting Masterplan Duurzame Visserij verzorgt door werfdirecteur Leon Padmos en Jaap Luchies van Flynth adviseurs en accountants. 

MDV schip voor de zuid ziet er anders uit

,,De KNVTS-prijs Schip van het Jaar is voor ons een enorme stimulans om door te gaan. Graag maken we nog zoiets moois, maar dan voor de zuid anders’’, zei Leon Padmos. Innovaties als de kruising tussen de bijlboeg/x-bow, langspantbouw, sprayrail, diesel-elektrische voortstuwing, powermanagementsysteem, warmte-accu en  gebruik van composiet zijn uitstekend bruikbaar in de zuid, als ze worden toegepast met de dimensionering voor een “Zuid-schip”. en overal worden toegepast.

Pulskotter naar maximaal 10 ton gasolie

Luchies benadrukte de blijvende noodzaak om minder afhankelijk te worden van brandstof. Een pulskotter gebruikt zo’n 17,5 ton gasolie per week, en de ambitie zou volgens Luchies naar maximaal 10 ton moeten. ,,Nu zijn het de vette jaren, dus is het nu de tijd om te investeren. De vraag moet in eerste instantie ook niet zijn: wat kost het? Maar: wat kan ik ermee verdienen?’’, aldus Luchies. Het gros van de kottervissers denkt daar best over na, maar de variatie in wensen is groot. In een enqueteformulier van het Masterplan Duurzame Visserij worden de vissers vragen gesteld over de voortstuwingstechniek in de nabije toekomst, de vistechniek (puls, boomkor, opzuigsysteem) en brandstofverbruik.
Ter vergelijking: het pilotschip MDV 1 verbruikt wekelijks 6-7 ton gasolie. Nu in het winterseizoen dicht bij huis is het verbruik minimaal. Met de TRP vangt de MDV 1 de laatste weken zo’n 600 kilo tong met de TRP, terwijl de TRP nog verder ontwikkeld kan worden. Dus dat biedt nog meer perspectief. Scholvangsten gaan tot 13 ton per week.

Hoe gaat de MDV kotter er voor de zuid er dan wel uitzien?

Om die vraag te beantwoorden zijn er binnen Visserij 2020 vragen gesteld aan een aantal vissers. Houd onder andere deze website in de gaten voor de resultaten.

 

Ledenvergadering zuid west Stellendam

 

Lees het originele artikel in Visserijnieuws van 18 november 2016:

Download Bijgevoegd Bestand