9 juni 2017

Dag van de Duurzame Noordzeevis

IJMUIDEN – De MDV 1 kwam vorige maand voor ‘De Dag van de Duurzame Noordzeevis’ naar IJmuiden. Een kleinschalig pr-evenement, gericht op de regio. Maar op de MDV 1 was het topdruk. Klaas Kramer, Hendrik Kramer, Hendrik Romkes, Frans Veenstra en Jan Marten Bakker leidden in twee ploegen publiek op de moderne kotter rond. Wat opviel waren de maatschappelijke vragen over dodingsmethoden, overbevissing, bodemberoering en pulsvisserij. De bemanning bracht de positieve ontwikkelingen in de visserij onder de aandacht. Om half zes ’s middags gingen de laatste mensen van boord. Pakweg zevenhonderd belangstellenden waren toen rondgeleid.

Gepassioneerde Waasdorp wil het verhaal kwijt

IJMUIDEN - Meer vertellen over vis, duurzaamheid en de mensen bewust maken van al die lekkernijen uit de Noordzee, dat is waar Nico Waasdorp (53) zich hard voor maakt. Op zaterdag 20 mei kon hij zich uitleven tijdens de eerste ‘Dag van de Duurzame Noordzeevis’ in IJmuiden. Weliswaar kleinschalig van opzet, maar de start is er, vindt de IJmuider vishandelaar.

Kennis maken met Noordzeevis en visserij

Waasdorp over het visevenement: ,,De gemeente Velsen richt zich nadrukkelijk op de ontwikkeling van het Havenkwartier en kwam begin dit jaar met het voorstel om iets te doen met vis.’’ Nou, dat was niet aan dovemansoren gericht. Stichting Vispro pakte het op en Waasdorp ontpopte zich als de drijvende kracht. Hij hoopt vurig dat het een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden. ,,Het doel is om de bezoekers kennis te laten maken met Noordzeevis, innovatieve visserij en duurzaamheid.

Positieve beleving rond Noordzeevis

Door de bezoekers een positieve beleving rond Noordzeevis en visserij te geven wordt het product Noordzeevis ook gepromoot en dat is aardig gelukt. We hebben 3.000 bezoekers in vishal D van de afslag mogen verwelkomen en aan boord van het MDV-schip hebben 700 personen hun ogen uitgekeken’’, aldus Waasdorp.

Vragen van bezoekers

Wat Waasdorp opviel waren de vragen die de bezoekers stelden aan boord van het MDV-schip. ,,Ze horen veel in de media en dat zet ze toch aan het denken. Voor ons als sector een reden te meer om nog meer voorlichting te geven en tijdens zo’n dag kun je mooi een visitekaartje achterlaten’’, aldus een gepassioneerde Waasdorp.

Videoverslag

Bekijk het videoverslag van de dag van de duurzame Noordzeevis: Klik hier


Bron: Visserijnieuws 9 juni 2017