17 november 2017

Minister Schouten benieuwd naar MDV 1

Minister Schouten opende de landelijke Innovatiedag Visserij en Aquacultuur. De organisatie van deze dag was in handen van ABN-AMRO. De bank presenteerde een toekomststudie waarbij men na wil denken over innovatie voor een vitale visserij. 

Plaats van handeling was het circulaire paviljoen CIRCL van de ABN-Amro in Amsterdam. De dag was druk bezocht; veel actieve vissers waren aanwezig. Circa tweehonderd vertegenwoordigers uit de volle breedte van de sector woonden de door de bank en het nieuwe ministerie van LNV georganiseerde inspiratiedag bij.

Schouten: graag met vissers in zee

Door vroeger met nu te vergelijken valt het volgens Schouten zeker op hoe de sector zich door de jaren heen is blijven vernieuwen. "U heeft daar een dijk van een reputatie mee gevestigd." Dat wordt ook in het buitenland gezien. "Begin deze week was ik in Brussel voor de Landbouw en Visserijraad. U staat in heel Europa te boek als inventief. Innovatieve technologieën, duurzame kweek- en vismethodes....Die komen uit Nederland, waar de mensen duurzame innovatie tot kunst hebben verheven.

Minister Schouten benieuwd naar MDV 1

Mensen kennen ook het vlaggenschip van duurzaamheid, de pulskor. En ik ben inmiddels heel benieuwd geworden naar de MDV 1.
Het enige schip dat vernoemd is naar een beleidsplan. En u zal begrijpen dat ook de naam 'Immanuel' mij persoonlijk aanspreekt.

Innovatie

Innovaties komen voort uit het vertrouwen dat het nog beter kan, aldus Schouten. "Je kunt ondernemen met respect voor de natuur. In mijn visie zijn deze drijfveren met elkaar in balans. Die balans wil ik opzoeken door samen op te trekken en naast u te staan waar het kan. Daar zitten ook dilemma's in die ons allemaal aangaan. Het is in ons aller belang, daar zijn we ook met allen verantwoordelijk voor, dat de visstand op orde is. Voor de natuur en voor uw kinderen. Uw zonen of dochters willen straks ook uit kunnen varen. Voor hen moet er ook genoeg tong zijn om te vangen.

Visserijsector staat zelf aan het roer

De visserijsector krijgt ook een boodschap mee van minister Schouten. "U staat aan het roer als het om blijven innoveren gaat. Innovatief bezig zijn en nog duurzamer worden blijft ook straks op alle fronten een sleutel tot succes. Blijf daar dus mee doorgaan. Nu zijn besommingen en winsten in uw sector prima. Gebruik die om internationaal koploper te blijven."

Workshop innovatiemanager MDV: Frans Veenstra

Op deze innovatiedag mocht innovatiemanager van MDV een workshop verzorgen. 'Het schip van de verre toekomst' trok zaterdagmiddag de nodige schippers en andere belangstellenden. De workshop van Frans Veenstra - inmiddels 69 jaar oud maar nog steeds een bevlogen innovator - stond vooral in het teken van 'de stip aan de horizon'. "Je moet doelen durven stellen en daarin zeker niet te beperkt denken", aldus Veenstra. De praktijk lijkt overigens dat de vissers zich voorlopig nog even rustig houden. Op weg naar minder fossiele brandstof werd men ingehaald door de lage brandstofprijzen. En ondanks de goede resultaten van dit moment wil men doorgaans liever refitten dan nieuwbouwen, want Brexit en aanlandplicht zijn te grote belemmeringen voor het uitzetten van verstrekkende toekomstplannen.

Inspiratiedag Visserij door ABN AMRO en ministerie LNV


Bron: Visserijnieuws, 17 november 2017
Foto: Met dank aan Vissersbond