De UK225 is het tweede MDV schip als opvolger van MDV1. In juli 2019 is de 'Auke Senior' uitgevaren voor de eerste visreis.
De Nederlandse kottervisserij is volop in beweging en laat grote innovaties zien. Toch zijn er ook bedreigingen. J.K. Nooitgedacht schrijft daarover in SWZ Maritime van september 2018 over de ontwikkelingen in de kottervisserij.
Masterplan Duurzame Visserij verzorgde tijdens beursdagen op Holland Fisheries Event 2018 een goed bezocht seminar, waarop Jaap Luchies, project manager van MDV, geïnteresseerden bijpraatte over de afgelopen drie jaar en de toekomst van MDV, in cijfers en resultaten.
Daarmee werd een onderzoeksperiode van drie jaar afgesloten.
Plannen voor nog verdere ontwikkeling zijn er ook.
URK - In opvolging van pilotschip MDV 1 is opdracht gegeven tot de bouw van twee soortgelijke MDV schepen. Ondernemers Romkes, Kramer en de familie Van Slooten geven daarmee vervolg aan de transitie naar duurzame schepen binnen de visserij. De scheepswerven Hoekman Shipbuilding uit Urk en Padmos uit Stellendam zullen de bouw gezamenlijk uitvoeren. De vissersschepen zullen in concept hetzelfde zijn als MDV 1, hetzij verbeterd op een aantal belangrijke punten. Daarmee laat de visserijsector opnieuw zien dat er innovatiekracht is.
Voorzitter Auke Hoefnagel van de stichting Masterplan Duurzame Visserij zegt: ,,Het is moedig van deze ondernemers om te investeren in deze tijd. Ze hebben gekozen voor een concept met een snelle terugverdientijd. Het is mooi dat het MDV zo een vervolg krijgt. Dat is ook altijd de bedoeling geweest van het Masterplan Duurzame Visserij.’’
,,Als we kijken naar de toekomst, dan willen we graag verder. Maar dan wel over een andere boeg, milieubewuster met zo weinig mogelijk brandstofverbruik. Dus niet letten op wat je besomt, maar het verdienmodel als leidraad. We hebben ook rondgekeken naar tweedehands, maar nieuwbouw is altijd beter. De bank ziet hier ook toekomst in. Subsidie is niet aan de orde’’, zegt Freek van Slooten.
De stichting Masterplan Duurzame Visserij maakt bekend MDV als merknaam te hebben vastgelegd.
Hoe ga om met investeringsbeslissingen in de visserij? Dit filmpje vertelt over:
- Afschrijvingen
- Belastingen
- Stijgende onderhoudskosten
- Hoe snel kan ik mijn investering terug verdienen?
- Waar moet ik in investeren
- Heb ik quotum genoeg?
Door hier goed over na te denken kan dit leiden tot een goed onderbouwd verhaal naar de bank.
Steeds meer vissers denken hier over na aangezien schepen vaak op leeftijd zijn, veel belasting wordt betaald en onderhoudskosten stijgen.
De winnaars van de vier Flevopenningen, Toponderneming, Participatie, Comakership en Innovatie, werden bekend gemaakt tijdens het 13e Flevopenningen Ondernemersgala dat 19 mei bij Balk Shipyard op Urk werd gehouden. Met 560 ondernemers, bestuurders en hoogwaardigheidsbekleders was deze editie van het Flevolandse Ondernemersgala de grootste ooit. TV-programmapresentatrice Anita Witzier presenteerde het Flevopenningen Ondernemersgala 2017.
Masterplan Duurzame Visserij was vereerd zowel genomineerd te zijn in de categorie TOPonderneming als Flevopenning Innovatief.
De families Kramer en Romkes mochten de prijs 'ondernemers van het jaar' in ontvangst nemen van Bedrijvenkring Urk. De prijs werd overhandigd door Jetze Kempenaar, directievoorzitter van Rabobank Noordoostpolder-Urk. Die prees vooral het belang van samenwerking zoals dat wordt uitgedragen door Stichting Masterplan Duurzame Visserij.
“De Immanuel is een sprekend voorbeeld van het innovatief vermogen van de Nederlandse kottervisserij. Het maakt dat we opnieuw voorop lopen in de wereld.” Een lovende premier Mark Rutte sprak maandagavond 31 oktober ter gelegenheid van de uitreiking van de Schip van het Jaar 2016 prijs, die de KNVTS heeft toegekend aan de MDV-1 Immanuel van Stichting Masterplan Duurzame Visserij.
Twinrigpulsen is een compleet nieuwe vangsttechniek waarmee schol en tong op een duurzame manier gevangen kan worden. De MDV 1 is de eerste viskotter die ermee experimenteert.
De eerste tests in de winterperiode van 2015/2016 waren veelbelovend. Lees daarover meer op:
HARLINGEN – Op initiatief van het Urker gemeentebestuur kwamen vrijdagmiddag tientallen bestuurders en politici in Harlingen aan boord van de MDV 1 ‘Immanuel’. Uit alle lagen van de overheid: Europa, nationaal, provinciaal en lokaal. De stichting Masterplan Duurzame Visserij en bemanning gaven een update van het innovatieproject.
Centrale vraag deze middag was: ‘Is transitie van de vloot mogelijk door innovatie?’.
Het antwoord is: Ja, maar wel onder voorwaarden. In de gesprekken werd duidelijk dat onzekerheden rondom de aanlandplicht, Brexit en gesloten gebieden op zee een grote rol spelen. Auke Hoefnagel, voorzitter van MDV, vroeg begrip voor de vissers, die door een opeenstapeling van regelgeving afwachtend zijn geworden met grote investeringen. ,,Er moet een betrouwbaar investeringsklimaat door de overheid worden geschapen, waardoor meer lange termijn beslissingen genomen kunnen worden.’’
Door de Urker wethouder Freek Brouwer werd vooraf aan een vaartocht een beeldje van een nettenboeter overhandigd namens de gemeente Urk. Na afloop werd er natuurlijk een scholletje genuttigd.
Luister naar een verslag op Omrop Fryslan: klik hier
Lees ook het blog van ChristenUnie naar aanleiding van het bezoek: Klik hier
We mochten kamerlid Carla Dik-Faber verwelkomen op visserschip MDV-1 voor de fotoshoot. We zijn blij met haar steun voor duurzame visserij middels deze unieke Prinsjesdagoutfit.
Een jurk van oude visnetten en opgevist plastic, afgewerkt met stukjes visleer die overblijven bij de verwerking: ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber maakt met haar outfit opnieuw een statement op Prinsjesdag. "Visserij en duurzaamheid kunnen heel goed samengaan," stelt het Kamerlid.
Dik-Faber: "Mijn jurk vertelt het verhaal van hardwerkende vissers en bedrijvigheid, maar ook van schone zeeën en oceanen. In dorpen als Urk gebeurt zoveel moois. Er is een bedrijf dat van oude visnetten garens en textiel maakt, er ligt een schip dat zo zuinig is dat het de Tesla van de zee wordt genoemd, er wordt écht werk gemaakt van een duurzame visserijsector. Ik ben trots dat ik daar op Prinsjesdag iets van mag laten zien."
De jurk - een ontwerp van Franciska Manuputty van Nona Suli Design - is gemaakt van gerecycled plastic en visnetten die zijn gebruikt in de Noordzee. Urker vissers werken samen met Healthy Seas en Econyl om deze duurzaam te verwerken. De accessoires en bijpassende hoed zijn gemaakt van vissenhuiden die werden weggegooid in restaurants. Doel hiervan is het afval te brengen naar een waardevol high-end eindproduct en hiermee de keten sluiten. Het maken van visleer is een oude ambacht, dat op steeds meer ROC's weer wordt geleerd. Het ontwerp dat Dik-Faber draagt zal als “inspiratie” jurk ingezet worden binnen het onderwijs.
Dik-Faber ging voor een fotoshoot in de jurk het schip MDV 1 'Immanuel' op samen met Urker visser Hendrik Kramer, die medeeigenaar is van dit duurzame vissersschip. Door nieuwe technieken is het schip minder belastend voor ecosystemen in het water, gebruikt het minder brandstof en stoot het minder milieubelastende stoffen uit.
Dik-Faber droeg tijdens eerdere Prinsjesdagen jurken gemaakt van oude marine-uniformen, gerecyclede treinstoelen en hergebruikte colaflessen.
Voor meer info: www.nonasulidesign.com
Staatssecretaris Martijn van Dam kwam langs om zich te verdiepen in de visserij. Hij bleek enthousiast over de vele duurzame innovaties.
Het bestuur van Stichting Masterplan Duurzame Visserij heeft van een negental sponsors de mogelijkheid gekregen om het unieke proces van de wording, van het pilotschip voor de Noordzeevisserij, te verfilmen.
Beelden zeggen meer dan woorden. Dat is het uitgangspunt geweest om het project Masterplan Duurzame Visserij, van idee tot werkelijkheid, in een documentaire samen te vatten. In een klein half uur wordt de kijker inzicht gegeven hoe het proces de afgelopen 5 jaar zich heeft ontwikkeld. Het resultaat, MDV-1 Immanuel, is een modern vissersvaartuig dat bol staat van innovaties die betrekking hebben op duurzaamheid. Duurzaamheid op zowel het gebied van ecologie als economie.
Verslag Visserijnieuws:
Enthousiasme en optimisme gaan hand in hand bij de betrokkenen van het MDV-vaartuig. De eerste resultaten overtreffen de verwachtingen. “Wie niet blijft vernieuwen, wordt verrast door de omstandigheden en raakt achterop”, aldus voorzitter Auke Hoefnagel van stichting Masterplan Duurzame Visserij tijdens zijn inleiding.
De presentatie in het hotel Van der Valk aan de A4 was helder en transparant. Hoefnagel somde de drie risicofactoren op die in grote mate bepalend zijn voor het succes en het voortbestaan van een kotterbedrijf: visprijs, gasolieprijs en de stand van de rente. “Externe factoren waar je als ondernemer geen invloed op hebt, maar die in ongunstige gevallen het bedrijf wel onderuit kunnen halen”, zo zei Hoefnagel.
-einde verslag-
De opkomst was met ongeveer 180 aanwezigen groot. Het was goed te zien dat er zoveel partijen vertegenwoordigd waren: vissers, overheid, banken, onderwijs, vissersbond en po’s, ngo’s, betrokken bedrijven en media.
De eerste resultaten samengevat:
Innovaties:
Verdienmodel:
De eerste projectresultaten voldoen aan de (bedrijfseconomische) verwachtingen, waarmee het beoogde verdienmodel ruimte biedt om verdere investeringen in nieuwe duurzame schepen mogelijk te maken.
Na de presentatie was er ruimte voor interactie. Lees het verslag o.a. in de Volkskrant, RD, Visserijnieuws etc.
Het zeegedrag komt mooi overeen met de simulaties.
Fase drie is in 2013 van start gegaan met het door het Ministerie van Economische Zaken beschikbaar gestelde subsidiebedrag van 2 miljoen uit het Europees Visserij Fonds (EVF). Dit is bestemd voor onderzoek, ontwikkeling, innovatie en kennisdeling.
In de derde fase worden kennisvragen beantwoord door een onderzoekschip of pilotschip in de vaart te brengen, waarmee de business case realistisch onderzocht wordt. Het pilotschip moet aantonen dat nieuwe en niet eerder in de visserij toegepaste concepten en processen leiden tot gewenste ecologische en economische duurzaamheid. Het onderzoekschip wordt gebouwd naar de specificities van model A/C-1 of B/C-1 die in fase II zijn beschreven.
In en na overleg met de betrokken ondernemers werd duidelijk dat de vistechniek wezenlijk is voor het programma van eisen rond de bouw van het pilotschip. Daarom is besloten dat een pre-onderzoek naar de beste vistechniek voor het Masterplan noodzakelijk is. Er wordt onderzoek gedaan naar de twinrigpuls techniek (TRP-vistechniek)
Rapport wordt overhandigd aan directeur Henri Kool van het ministerie EL&I
Fase II
In de tweede fase is een volledig businessmodel uitgewerkt, dat past binnen een visie op het nieuwe vissen, uitmondend in een conclusie over de haalbaarheid hiervan.
De stuurgroep Masterplan coördineerde de tweede fase. Voor de uitvoering van de onderzoekswerkzaamheden had de stuurgroep acht werkgroepen geformeerd die op verschillende terreinen de haalbaarheid van het plan onderzochten. Deze terreinen betreffen duurzaamheid, politiek, bestuur, financiering, aanwending oude schepen, wetenschappelijk onderzoek, techniek en visie en regelgeving.
Deze aflevering van RTV Rijnmond gaat over het leven van vissers.
"Het zou moeten gaan over de vrijheid. Over onafhankelijkheid. Maar de vissers praten vandaag de dag vooral over geld, misschien wel de wortel van alle kwaad. Want de bank roept en de tijd tikt weg. Arend Groenendijk kan erover meepraten. 78 jaar oud. En nog iedere vrijdag wacht hij zijn drie zoons op, als ze terugkeren van zee." - Bron RTV Rijnmond
De eerste fase is gestart in februari 2010 door het ondertekenen van de participaties voor het Masterplan Transitie Visserijvloot door de volgende zes partijen:
Vervolgens is een stuurgroep samengesteld die een tweeledige taak op zich heeft genomen. Aan de ene kant is contact gezocht met alle relevante stakeholders in de visserijsector voor het onderzoeken en ook creeeren van het benodigde draagvlak voor transitie.
De uitkomst van dit onderzoek leidde tot een enthousiast draagvlak in de volle breedte voor het plan.
vrijdag, 22 april 2011
Urk - De nood in de visserij is ongekend groot. Zonder hulp van de overheid redt de kottervloot het niet. Tegelijkertijd moet ook het bedrijfsleven initiatieven nemen om de kostprijs te verlagen en de verkoopprijs te vergroten. Enkele ideeën: een quotembank, goedkopere Russische gasolie, een donderdagmarkt, een noodkredietfonds, een saneringsregeling, niet langer heffingsvrije import van platvisarternatieven….
Wilde de gemeente Urk vorige maand tijdens een eerste crisisberaad nog niet van paniek spreken. Aanvoerders spreken nu andere taal: de gasolie is nog steeds duur (62-63 eurocent), visprijzen blijven achter en de traditioneel zuinige vangstmaanden breken aan. Visafslag Urk en VCU zijn enkele maanden maar liefst zeven aanvoerders kwijtgeraakt: kotters zijn op last of advies van de bank voor de kant gegaan, kotters zijn verkocht, en kotters wijken uit buiten de visserij.